Над 3700 са загиналите при земетресението в Непал

Най-големи щети нанесе стихията в столицата Катманду

27.04.2015 | 16:11 Редактор: Мариета Иванова
Над 3700 са загиналите при земетресението в Непал

Броят на загиналите от земетресението в Непал достигна 3729 души, а пострадалите са 6944, съобщи в Twitter непалското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

Най-големи щети нанесе стихията в столицата Катманду, където загинаха 808 души и пострадаха 2400, предава БТА. В град Бхактапур загинаха 232 души и още толкова бяха ранени.

Япония ще отдели 1 милиард йени (6,7 милиона щатски долара) помощ за пострадалия от земетресението на 25 април Непал.

Смъртта на двама френски граждани, загинали при предизвикано от земетресението свлачище, бе потвърдена от френския външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Associated press.

Френските власти са установили къде се намират около 1400 френски граждани в Непал и все още опитват да се свържат с 676 души. Десет французи са ранени при бедствието.

Хуманитарната група World vision съобщи, че нейни служители са успели да стигнат до окръг Горкха, където бе епицентърът на земетресението, но е трудно да се събере информация от селата.

Според базираната в Колорадо консултантска агенция IHS възстановяването на Непал след съботното земетресение в дългосрочен план ще срутва повече от 5 милиарда долара или около 20 процента от БВП.

Хиляди непалци започнаха днес да напускат Катманду след два дни силни вторични трусове и недостиг на храна и вода, съобщи Reuters.

Високопоставен източник от вътрешното министерство каза, че властите не могат да установят контакт с някои от най-тежко засегнатите зони в планинската страна.

Пътищата за излизане от Катманду бяха залети от хора, опитващи се да хванат автобус или да се придвижат на автостоп към равнините.

Голяма част от едномилионното население на Катманду спи на открито след съботния трус, защото къщите са изравнени със земята или защото се страхуват, че вторичните трусове могат да ги съборят.