Ципрас смята, че ще постигне споразумение с кредиторите до края на другата седмица

Гърция се намира в последния, критичен етап от преговорите с международните си кредитори

28.04.2015 | 16:15 Редактор: Ирина Георгиева
Ципрас смята, че ще постигне споразумение с кредиторите до края на другата седмица

Премиерът Алексис Ципрас заяви, че Гърция се намира в последния, критичен етап от преговорите с международните кредитори и вярва, че временно споразумение ще влезе в сила от 9 май.

Целта е да се постигне споразумение тази седмица или най-късно следващата, заяви Ципрас в телевизионно интервю.

Той защити финансовия министър Янис Варуфакис, който не взе участие в преговарящия екип на Гърция в понеделник. 

Гръцкият премиер призна, че е допуснал грешки при разговорите с партньорите от ЕС.

Междувременно Ципрас по-рано заяви, че Гърция ще трябва да прибегне до референдум, ако кредиторите настояват за исканията си, а правителството продължи да ги счита за неприемливи. преки това той изрази увереност в постигането на споразумение за избягване на подобен сценарий, предаде Reuters.

Атина е на няколко седмици от изчерпване на парите в брой, но преговорите с кредиторите от ЕС и МВФ са в задънена улица поради настояването за значителни мерки за реформи, включително орязване на пенсиите и либерализация на пазара на труда, които Гърция трябва да приложи, пише Dnes.bg. В тази връзка нараснаха спекулациите, че Ципрас може да свика избори или референдум, за да се допита до мнението на народа.

В първото си голямо телевизионно интервю, откакто бе избран през януари, Ципрас заяви, че очаква сделка с кредиторите до 9 май – три дни преди плащането на дълга към МВФ от около 750 млн. евро. Той изключи фалит на страната си, но подчерта, че приоритет на кабинета е да се плащат заплатите и пенсиите. 

Въпреки спекулациите Ципрас изключи предсрочни избори, припомняйки, че правителството бе избрано преди само няколко месеца.