Меркел и Ципрас се разбраха да поддържат контакт

Коментар на Катимерини

27.04.2015 | 09:07
Меркел и Ципрас се разбраха да поддържат контакт

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и германският канцлер Ангела Меркел се разбраха в телефонен разговор в неделя, 26 април 2015 да поддържат контакт по време на преговорите между Атина и кредиторите й, съобщи гръцкото правителство.

„По време на разговора Ципрас и Меркел са изразили общото си желание да поддържат постоянна връзка по време на преговорите, за да постигнат скоро взаимоизгодно решение“, каза представителят на правителството, цитиран от Катимерини, чието име вестникът не посочва-

Изолирани от международните пазари и блокирани в преговори с кредиторите от ЕС и МВФ по предложението за реформи срещу кеш, гърците рискуват да останат без пари до седмици.

Но по време на редовната среща в Рига в петък, 24 април 2015 финансовите министри на еврозоната предупредиха гръцкото правителство, че няма да получи нова финансова помощ, докато не приеме план за пълна икономическа реформа.

Източникът на Катимерини е казал, че техническите екипи на Гърция и кредиторите й – т.нар. Брюкселска група – ще направят пресконференция в понеделник, 27 април и ще се срещнат отново в сряда, 29 април, за да ускорят преговорите.

Министрите на еврозоната не постигнаха пробив и един министър каза, че може би е време правителствата да се готвят „за план Б при гръцки дефолт“.

В отговор на репортери дали е бил изолиран в преговорите по дълга, Янис Варуфакис написа в Туитър цитат от американския президент Франклин Рузвелт: „те са единни в омразата си към мен и аз я приветствам“.

Варуфакис обясни, че този цитат обобщава как се чувства в последните дни.