Въоръжени превзеха полицейски участък в Македония, след няколко часа отрядът се е оттеглил

Няма ранени

21.04.2015 | 16:04 Редактор: Ирина Георгиева
Въоръжени превзеха полицейски участък в Македония, след няколко часа отрядът се е оттеглил

Терористична група от Косово е извършила нападение срещу полицейски участък в кумановското село Гошинце, потвърдиха от македонското вътрешно министерство. Група от около 40 души е нападнала карула  в Гошинце около 2:30 часа на 21 април, в резултат, на което са заловили четиримата полицейски служители, които са били дежурни в наблюдателната кула.

Лицата са били добре въоръжени, съобщава македонската национална телевизия МРТ, позовавайки се на информация от полицията. Групата са носели камуфлажни униформи с надпис "УЧК" (Армия за освобождение на Косово), а помежду си комуникирали на албански език. Със себе си имали и преводач. При инцидента няма загинали или пострадали. Групата е успяла да обезоръжи полицаите и е вързала трима от общо четирима. Те са ги били и заснели с камера. Водачът на групата е казал на полицаите: 

"Ние сме от УЧК. Кажете, че нито Али Ахмети, нито Никола Груевски ще може да ви спаси. Ние не искаме рамков договор и ако отново ви видим тук ще ви убием. Искаме своя държава и не искаме никакви Охридски договори." 

След това групата е взела оръжието, част от радио връзките и е счупила мобилните телефони на полицаите. На излизане дали на полицаите 30 секунди да не мърдат и се оттеглили на косовска територия. След известно време четвъртият полицаи е успял да освободи колегите си. На път към селото са чули изстрели. В моментът полицаите са на свобода, а на мястото на инцидента има засилено полицейско присъствие. 

Според първоначалните заключения на МВР, става дума за лица от Косово, но допълнително се вземат мерки за осигуряване на подходящи доказателства.

/Снимка: МРТ/