Папа Франциск спомена споразумението за Иран във великденското си послание

Главата на Римокатолическата църква изрази надежда преговорите в Лозана да са крачка към по-сигурен свят

05.04.2015 | 17:00 Редактор: Мариета Иванова
Папа Франциск спомена споразумението за Иран във великденското си послание

Папа Франциск заяви във великденското си послание "Urbi et Orbi" ("Към града и света"), че сключеното в Лозана споразумение  с Иран за ядрената му програма може да бъде крачка към един по-сигурен свят, предаде AFP и БТА.

Обръщайки се към католиците по цял свят, папата заяви, че "с надежда се уповаваме на милостивия Бог споразумението, постигнато през последните дни в Лозана,  да стане решителна стъпка към по-сигурен и братски свят".

Това беше едва ли не единствената позитивна част в посланието на папата, който говори за проблемите по света, отбелязва Reuters

Папата призова католиците да се молят за отвлечените, за принудените да напуснат домовете си и за жертвите на насилие в Африка. Той спомена специално студентите от кенийския град Гариса, избити от ислямисти в четвъртък.

"Нека се помолим на възкръсналия Бог за дара на мира за Нигерия, за Южен Судан и различни региони на Судан и на Демократична република Конго", добави той в посланието си.

Нападенията срещу християни в Африка и Близкия изток бяха фон на всички церемонии от Страстната седмица преди Великден.

"Молим Исус, победителя над смъртта, да облекчи страданията на нашите братя и сестри, които са преследвани заради неговото име, и на всички тези, които страдат от несправедливост в резултат на продължаващите конфликти и насилие - а те са мнозина", каза главата на католическата църква.

Говорейки за Сирия и Ирак, папа Франциск призова католиците да се молят "да спре грохотът на оръжията и да се възстанови мирното съжителство между различните групи, съставящи тези обичани страни". Папата подкани и световната общност "да не остава безучастна пред лицето на ужасната хуманитарна трагедия в тези страни и пред драмата на многобройните бежанци".

Призовавайки за мир в Либия, където през февруари екстремисти от "Ислямска държава" обезглавиха 22 египетски християни копти, папата прикани за край на "сегашното абсурдно кръвопролитие и всички варварски актове на насилие".

"Молим за мир и свобода за многото мъже и жени, подложени на стари и нови форми на поробване от страна на престъпници и престъпни групи", заяви той. "Мир и свобода за жертвите на наркопласьори, които често са съюзени с властите, които би трябвало да пазят мира и хармонията в човешкото семейство. И молим за мир за този свят, подвластен на търговците на оръжие, които правят парите си от кръвта на мъже и жени", заяви той.