Туск покани Порошенко за заседанието на ЕС на 12 февруари

В Минск днес- 11 февруари, предстои да се срещна лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна

11.02.2015 | 09:42 Редактор: Мариета Иванова
Туск покани Порошенко за заседанието на ЕС на 12 февруари

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск покани президента на Украйна да участва в заседанието на съвета на 12 февруари, съобщи пресслужбата на Петро Порошенко, цитирана от ТАСС и БТА.

"Петро Порошенко и Доналд Туск обсъдиха обстановката в Донбас" в телефонен разговор, се посочва в съобщението.
"Ескалацията на конфликта изисква по-решителни действия в подкрепа на Украйна от страна на световната общност, включителноконсолидираната позиция на Европейския съюз", цитира пресслужбата думите на украинския лидер.

В отговор "Туск покани Порошенко да вземе участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се състои в четвъртък в Брюксел, за обсъждане на обстановката и координиране на по-нататъшни действия".

Днес-11 февруари, ще състои срещата на т.нар. нормандска четворка, включваща ръководителите на Германия, Русия, Франция и Украйна в Минск.

Там се очаква да пристигнат германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Русия Владимир Путин, на Украйна Петро Порошенко и на Франция Франсоа Оланд.

Срещата в беларуската столица бе предшествана от интензивна работа на Контактната група с участието на представители на Украйна и двете самоообявили се Донецка и Луганска "народни републики" с посредничеството на пратеници на Русия и ОССЕ. Работата на групата бе при закрити врати и в края на вчерашните й заседания участниците в тях не направиха изявления.

Единствено представителят на Донецк Денис Пушилин каза, че е "рано да се говори за прекратяване на огъня".