Гръцкият финансов министър към Германия: Не ни унижавайте

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че решението на ЕЦБ е "законно"

05.02.2015 | 16:24 Редактор: Ирина Георгиева
Гръцкият финансов министър към Германия: Не ни унижавайте

Новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис призова Германия да не унижават страната му чрез дълговете й, предаде BBC. Гръцкият финансов министър Варуфакис сравни тежкото положение на Гърция с междувоенния период на Германия, малко преди срещата си с германския си колега. Той отбеляза, че Германия е била обременена с огромни дългове след Първата световна война и е била заплашена от хиперинфлация, която осакатява икономиката й.

Финансовият министър Варуфакис тази седмица ще обиколи европейските столици, за да спечели подкрепа за Гърция, така че да преструктурира дълга си.

"До точката на кипене" 

В интервю с германската телевизия ARD, министър Варуфакис каза: "Мисля, че от страните в Европа, германците най-добре разбират това просто съобщение. Ако унижавате горд народ твърде дълго и го подчинявате на притесненията на дефлацията на дълга криза, без светлина в края на тунела, то той скоро ще започне да кипи."

Съобщението най-вероятно е послание към германския министър на финансите Волфганг Шойбле. То е изпратено малко преди срещата между двамата министри, която ще се проведе на 5 февруари.

Сред страните в еврозоната, Германия се възприема като най-големия противник да бъде намален дългът на Гърция - 323 млрд. евро.

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността за всякакво анулиране на дълга, който е около 175% от БВП на Гърция, като допълва, че кредиторите вече са направили отстъпки.

Гърция дължи на:

Еврозоната - 60%
МВФ - 10%
ЕЦБ - 15%
Гръцки банки - 3%
Банката на Гърция - 1%
Чуждестранни банки - 1%
Други заеми - 3%

Общата сума е 323 млрд. евро.

Гръцката фондова борса спадна рязко на 5 февруари, след като ЕЦБ заяви, че е решила да лиши гръцките банки от един от техните канали за финансиране, прекратявайки приоритетния режим, от който се възползваха досега.

Въпреки това Министерството на финансите в Гърция омаловажи решението и заяви, че банковата система на страната остава защитена от алтернативни източници на финансиране.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че решението на ЕЦБ е "законно".