НАТО потвърди, че руски военни кораби са в Ламанша

29.11.2014 | 13:16 Редактор: Теодора Георгиева
НАТО потвърди, че руски военни кораби са в Ламанша

НАТО потвърди, че руски военни кораби са навлезли в Ламанша.

Алиансът опроверга информацията на руските медии, че те са част от военно учение. 

По-рано руският Северен флот съобщи, че негови кораби се намират в международни води в залива на Сена и чакат бурята да премине.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна сама трябва да вземе решение за присъединяване към организацията, а Алиансът ще уважи решението на украинците.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че статутът на Украйна като страна партньор на НАТО не може да й даде сигурност.

Според него  държавата трябва да се откаже от този извънблоков статут, да задълбочи сътрудничеството си с НАТО и да работи за увеличаване на съвместимостта на въоръжените си сили с тези на страните-членки на Алианса.


На 28 ноември РИА Новости съобщи, че кораби от Северния флот на Русия са влезли в Ламанша, където ще проведат учения. Агенцията се позовава на пресслужбата на Западния военен окръг за Северния флот.

Според съобщението на РИА става дума за отряд кораби, начело с противолодъчния Североморск, който влязъл в най-тясната част на Па-де-Кале и в залива на Сена, където решил да изчака бурята.

В отряда на Серовоморск е големият десантен кораб Александър Отраковский, танкерът Дубна и спасителен буксир.

/Снимка: Министерство на отбраната на Русия/

Според пресслужбата на руското Министерство на отбраната, над 60 "черни барети", морските пехотинци, отбелязват 309-а годишнина от създаването на руската морска пехота на кораби в Атлантическия океан и Средиземно море.

Североморск е в състава на антитерористичните подразделения, които провеждат занятия по борба с пиратството.