Байдън призова ЕС да се фокусира върху енергийната сигурност

Европа се нуждае от диверсификация на снабдяването с енергоизточници, за да намали зависимостта си от Русия, заяви вицепрезидентът на САЩ

22.11.2014 | 16:10 Редактор: Мариета Иванова
Байдън призова ЕС да се фокусира върху енергийната сигурност

Европа се нуждае от диверсификация на енергоизточниците, заяви в Истанбул вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Той подчерта, че Европа се нуждае от диверсификация на снабдяването с енергоизточници, за да намали зависимостта си от Русия, на която по думите му “не трябва да се позволява да използва природния газ и

петрола си като геополитически инструмент”, съобщава Associated press.

Kонфликтът в Украйна подчертава неотложността на този проблем, заяви на конференция на Атлантическия съвет в Истанбул Байдън.

Ден по-рано след среща с украинския президент Петро Порошенко вицепрезидентът на САЩ заяви, че „руската агресия в сепаратисткия изток на Украйна е неприемлива”.

"Неприемливо е в 21 век някои страни да се опитват да предначертаят със сила границите на Европа или да извършват военна интервенция просто защото не харесват решенията, взети от техния съсед", посочи Байдън, цитиран от AFP.

"Русия ще плати по-висока цена и ще бъде още по-изолирана", предупреди той.

Вицепрезидентът определи анексирането на Крим през март и подкрепата Русия за сепаратистите в Източна Украйна като „крещящо нарушение на основополагащите принципи на международната система”, съобщава Reuters.

Байдън подчерта, че САЩ винаги ще подкрепят демократичната и реформирана Украйна.

"Ще се стремим Украйна да има необходимите финансови ресурси. Всичко ще зависи от това как вървят реформите, а Америка ще окаже поддръжка", каза Байдън, цитиран от ТАСС.