Първа среща Си-Абе в Пекин

10.11.2014 | 11:37
Първа среща Си-Абе в Пекин

Китайският президент Си Дзинпин и японският премиер Шинзо Абе проведоха официална среща за пръв път от началото на мандатите си, жест, смятан от Ройтерс за признак на подобрение на отношенията между азиатските съперници.

ТВ кадри показаха Абе, който чака Си да го поздрави в Пекин, в разрез с обичайния протокол, според който китайският лидер подава ръка и чака госта. На записите Си не се усмихва, докато се здрависва с Абе и не говори в първата среща.

Китай и Япония, втората и третата по мощ икономики в света се караха яростно в последните две години заради малки острови в Южнокитайско море.

Срещата в Пекин слага край на месеци задкулисни преговори, завършили преди една седмица със споразумение, в което дипломатите от двете страни изразиха готовност да загърбят териториалния си спор и да отворят вратите за диалог на по-ниско ниво, включително на замразените икономически преговори

"Лидерите на двете страни се срещнаха и директно обмениха мнения", каза от Токио Йошихиде Суга, главен секретар на кабинета.

Шинзо Абе и Си Дзинпин са започнали преговори по уреждане на морската криза, за предотвратяване на сблъсъци.

Експерти смятат, че и двете страни са се съгласили, че дълбокото замразяване на дипломатическите връзки вреди на жизненоважни икономически отношения и заплашва в неволния военен сблъсък да бъдат въвлечени и САЩ, съобщава Ройтерс. ПЧИ на Япония в Китай са намалели с над 40% за първите девет месеца на 2014.

 

"Това е първа стъка към подобряване на двустранните отношения, връщането към основата на взаимно ползотворни отношения, на базата на общите стратегически интереси", каза Абе пред репортери след оценената от японски официален представител като "джентълменска среща" в рамките на форема на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Абе изигра важна роля в подобряване на връзките с Китай по време на мандата си през 2006-7, но след като зае отново поста през 2012 усилията му да преодолее ограниченията на пацифистката конституция на Япония и коментар на военната история с по-малко извинителен тон задълбочиха напрежението с Китай.

Според Гери Къртис, преподавател в Columbia University, резервираността на Си, с която посрещна Абе е внимание към обществеността в страната, която все още помни японската окупация.

"Си трябва да се погрижи за начина, по който срещата се отразява в Китай", каза Къртис. "Ако изглежда сякаш се вижда с най-добрия си приятел, това няма да се приеме никак добре".

Още по темата

Извън езика на тялото обаче Къртис смята, че срещата е била "важна и позитивна".

Си каза на Абе, че "историческите проблеми засягат чувствата на 1,3 млрд. китайци" и настоя Абе "да продължи по пътя на мирното развитие и да предприема предпазлива политика на отбрана", съобщи китайското външно министерство.

Китай е поискал уверения, че Абе няма да повтори посещението си от декември 2013 в храма Ясукуни, където се отдава почит на загиналите войници, включително военопрестъпници, осъдени от военния съд на съюзниците.

Такова обещание Абе трудно ще даде, но - и японският премиер заяви това в петък, - споразумението тази седмица няма да засяга конкретни въпроси като посещенията в храма.

Японският зам.-секретар на кабинета Кацунубо Като каза, че не е била споменавана темата за спорните острови, нито за храма Якусуни по време на срещата. Преди това Абе бе заявил, че няма промяна в японската позиция по тези въпроси.

В профила си във ФБ обаче Абе сложи само снимката си с руския президент Владимир Путин със следния коментар:

"Снощи се срещнах с руския президент Путин, когото дълбоко ценим в Япония като джудист. Договорихме се да започнем конкретни преговори за визитата на президента в подходящ момент следващата година. Говорихме и за Украйна, където мирното споразумение показва проблеми, за икономическото сътрудничество и международното положение."