Кисинджър: Въвеждането на нови санкции срещу Москва е контрапродуктивно

Ограничения от този род може да доведат до ситуация големи държави да се опитват да засилят контрола над пазарите си, смята той

09.11.2014 | 16:10 Редактор: Мариета Иванова
Кисинджър: Въвеждането на нови санкции срещу Москва е контрапродуктивно

Напрежението в отношенията между Запада и Русия във връзка със ситуацията в Украйна изпълва с нов смисъл Студената война, игнорирайки заплахата, което би било трагедия, заяви в интервю за Der Spiegel бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Бившият ръководител на американското външнополитическо ведомство подчертава, че въвеждането на санкции срещу Москва е контрапродуктивно. Кисинджър е на мнение, че ограниченията от този род могат в бъдеще да доведат до ситуация, когато големи държави ще се опитват да взимат защитни мерки и да засилват контрола над своите пазари. Как именно ще се отрази това на световната икономика е невъзможно да се предскаже, смята още той.

Кисинджър също така призова Германия да поеме по-голяма инициатива във външната политика. –„„Германия сега е най-важната страна в Европа и е длъжна да бъде по-активна”, коментира той.

Още по темата

Кисинджър работи като държавен секретар през 70-те години на 20 век. Той е един от авторите на политиката за разведряване в отношенията със СССР. През последните десетилетия Кисинджър е един от най-влиятелните експерти по външната политика на САЩ, отбелязва РИА-Новости.