Могерини: ЕС има нужда от независима Палестина

На нас ни е нужна държава Палестина- това е окончателна цел и позиция на Европейския съюз, заяви тя

08.11.2014 | 14:38 Редактор: Мариета Иванова
Могерини: ЕС има нужда от независима Палестина

Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини призова за признаване на Палестина за независима държава, съобщи РИА- Новости и AFP.

„На нас ни е нужна държава Палестина- това е окончателна цел и позиция на Европейския съюз,” заяви Могерини по време на посещението си в ивицата Газа. По думите й светът не може да си позволи още една война в ивицата Газа.
 
На един по-ранен етап Могерини предупреди за нова вълна от насилие в Близкия Изток, ако властите на Палестинската автономия и Израел не седнат на масата за преговори.

 Към настоящия момент независимостта на Палестина са признали 135 страни. Преди две години Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство Палестина да получи статут на „държава- наблюдател” в организацията и потвърди правото на самоопределение в границите на териториите, завзети от Израел през 1967 година, а именно върху целия Западен бряг на река Йордан, в Ивицата Газа и Източен Йерусалим.  

Израелските власти отказаха да приемат резолюцията и осъдиха обръщението на палестинците към ООН като едностранна стъпка, противоречаща на взаимното споразумение и възпрепятстваща процеса на преговори.

Швеция стана първата страна във съвременната история на ЕС, признала за независима държава Палестина. В средата на октомври  Камарата на общините на британския парламент прие резолюция, в която призова правителството да признае независимата държава Палестина.