Какво написаха чуждите медии за България на 5 октомври

05.10.2014 | 20:39
Какво написаха чуждите медии за България на 5 октомври

АФП

Българите гласуват в неделя на избори, които могат да задълбочат, не да решат постоянната политическа криза в най-бедната страна в ЕС.

 

Bloomberg

Страна със 7,5 милиона население се бори да увеличи ръста на икономиката и да намали корупцията след като четири промени в кабинета задълбочиха политическия хаос и след като ЕК продължава да оказва натиск за институционни реформи.

ЕБВР намали през септември прогнозата си за 2014 за икономическия ръст на България на 1,5% от 1,9% преди това. Актуализацията на бюджета предвижда увеличение на дефицита до 4% от БВП от 1,8%, което е над лимита в ЕС - 3%.

 

Ройтерс

Новото българско правителство ще трябва да лавира между предложението за строеж на газопровода Южен поток, който ще заобикаля Украйна. Под натиска на ЕС и САЩ през юни София неохотно спря работата по проекта.

Който и да спечели на изборите в неделя, ще трябва да убеди парламента да позволи емитирането на нов дълг за финансиране на повишения фискален дефицит и осигуряване на ликвидни буфери в банковата система и да запуши огромната финансова дупка в енергийния сектор.

 

РИА Новости

В Газпром заявиха по-рано, че през октомври, след изборите и формирането на ново правителство очакват одобрението на България на територията на страната да започне работата по Южен поток.