Германия: Първият европейски отбор със световна титла от Южна Америка

14.07.2014 | 07:58 Редактор: Ирина Георгиева
Германия: Първият европейски отбор със световна титла от Южна Америка

Германия стана първият европейски отбор, спечелил световната титла на южноамериканска територия. С това Бундестимът спечели $35 млн.  от наградния фонд на FIFA. Аржентина се утеши с $25 млн.. Не малко средства заработиха Холандия и Бразилия – съответно $22 млн и $20 млн. Общият награден фонд на FIFA беше $358 милиона.

Новият световен шампион, Германия е и най-скъпият състав на Мондиала. Стартовите единадесет на треньора Йоахим Льов за мача с Аржентина струват общо 346 млн. евро, а противниците им 296.

Междувременно световното в Бразилия трябваше да бъде специално, заради страната домакин, често наричана най-футболната страна в света. И то стана такова, но вместо радост, смях и самба, феновете и гражданите на Бразилия остават с много горчив вкус в устата. И тук не става дума само за представянето на любимия отбор, останал извън меделите, унизен от Германия и довършен от Холандия. Има и по-страшни цифри от резултата 7-1. По-страшно е, че похарчените 11 млрд. долара за нови стадиони трудно ще бъдат възвърнати. И бавно, а Бразилия има нужда от инвестиции, които да дадат резултат тук и сега. Затова са и ежедневните протести, огньовете по централните площади, запалените автобуси, изпочупените банки и витрини.

Оказва се, че в най-футболната държава, футболът не е на първо място. Здравеопазването, образованието, лошото състояние на публичните услуги и неадекватната жилищна политика не позволяват на бразилците да се зарадват на футболната фиеста по стадионите. Наред с еуфорията, Световното създаде заетост, донесе приходи в туризма. Но с края му, няма да дойде дългосрочна промяна на жизнения стандарт. По новите улици, мостове, паркове и инфраструктурни съоръжения отново ще тичат бедни деца. Дано урокът бъде научен и през 2016 г. Олимпийските игри в Рио де Жанейро донесат по-мъдра инвестиционна политика, кяото да промени дори с малко, но към добро, живота на хората.