Русия е спряла всички газови доставки за Украйна

Към момента няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените

16.06.2014 | 14:44 Редактор: Ирина Георгиева
Русия е спряла всички газови доставки за Украйна

Русия е спряла всички газови доставки за Украйна, предаде украинският министър на енергетиката Юрий Продан, цитиран от БТА. По негови думи Русия гарантира, че ще има надеждни газови доставки за всички европейски клиенти, които се подават чрез газопроводи в Украйна. Продан изтъкна, че "газовите доставки за Украйна са сведени до нула", предаде Reuters. 

ЕК не е получила засега съобщение от Газпром за прекратяване на доставките на руски газ за Украйна, заяви Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от ИТАР-ТАСС. Тя допълни, че датата за нови тристранни преговори по газовия въпрос между Русия, Украйна и ЕС не е определена за момента и изрази надежда, че "тристранните консултации ще бъдат възобновени в скоро време".

Русия не използва доставките на газ като политически механизъм в отношенията с Европа, каза на пресконференция във Виена на 16 май самият Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Мисля, че в интерес на всички е да не се използва газовият сектор като политически инструмент и потвърждавам, че руските партньори не използват газа като политически инструмент в отношенията с ЕС", - каза още Йотингер.

Европейската комисия поиска в понеделник Украйна да увеличи запасите от газ от 13,5 на 20 млрд m3 преди края на лятото и в петък, 20 юни ще разгледа рисковете от прекъсване на доставките на газ за ЕС, обяви говорителят на Комисията.

"За да обезпечи сигурността на доставките на руски газ, купен от ЕС, украинските запаси трябва да са между 18 и 20 млрд м3, а нивото днес е 13,5 млрд м3", обясни Сабине Бергер, говорител на комисаря по енергетиката, Гюнтер Йотингер.

Бързото влизане на Украйна в ЕС няма да реши икономическите проблеми на страната, посочи още Йотингер пред журналисти в австрийската столица.

 

В официалната позиция на Министерството на икономиката и енергетиката до медиите се казва, че българската страна следи с особено внимание динамично променящата се ситуация, свързана с доставките на природен газ за България и Европа през Украйна и при необходимост има готовност да предприеме незабавни действия за защита на интересите на българските потребители.

Към момента няма промяна в режима за доставка на газ за България и параметрите са в рамките на договорените, съобщават от МИЕ. Няма констатирани технически индикации за прекъсвания или промяна на характеристиките на потока в рамките обмена на информация между диспечерските центрове на българския газопреносен оператор "Булгартрансгаз" и газопреносните оператори по пътя на газа от Русия към България. Няма промяна на физическия поток и налягането на входните точки на страната.

 

Украинският министър-председател Арсени Яценюк заяви, че проблемът не е в газа, а в общия план за унищожение на Русия. Според съобщението на страницата му във ФБ руската агресия е насочена срещу украинската държава и независимост. "Няма да субсидираме руския Газпром. Украинците няма да извадят от джоба си 5 млрд долара годишно, за да купи Русия с тези пари оръжия, танкове и самолети, за да бомбардира Украйна", пише Яценюк.