22 български компании се представят на бизнес форум във Виетнам

Дананг, на брега на Южнокитайско море търси български партньори

08.04.2014 | 21:06
22 български компании се представят на бизнес форум във Виетнам

Дананг, 8 април 2014
От специалния кореспондент на Bulgaria ON AIR във Виетнам, Доника Ризова

Дананг, в централната част на страната, има желание да се побратими с български град, стана ясно по време на откриването на бизнес форум на 8 април 2014 в четвъртия по големина виетнамски град. Съществуват няколко партньорства между български и виетнамски градове: Ханой и София, Хошимин Сити и Пловдив, Хайфон и Варна и Далат и Кърджали.

Според виетнамските власти това би улеснило търговските контакти между двете страни.

Разположен на брега на Южнокитайско море, Дананг е спокоен и приятен град на 300 години, сравнително млад за четирите хилядолетия виетнамска култура. Тук се намират два от най-големите университети в страната, популярен е сред западните туристи с кулинарните си турове, будистките пещери в Мраморните планини и древния град Ан Насирия, на час път с кола.

Град Дананг все още не е установил никакви официални отношения на сътрудничество с някоя българска община. Български компании все още нямат ПЧИ, нито НПО проекти в Дананг, съобщи Търговско-промишлената палата на Виетнам, въпреки че двустранният обмен е започнал през 2013г. Износът на продукти от данангски компании за България за миналата година е възлизал на 42 000 щ.д.

Виетнамските компании имат интерес за инвестиции в туризма и търговията. Виетнам е привлякъл общо 3,3 млрд долара чуждестранни инвестиции в общо 285 проекта в страната.

На форума в хотел Новотел Дананг Премиер Хан Ривър присъстваха българският министър-председател, ръководители на министерства, отдели и агенции, журналисти и 22 български компании от различни сектори: туризъм, развлекателна индустрия, планиране на събития, хранително-вкусова и винарска индустрия, информационни технологии, охранително оборудване, електроуреди, електроника, автомобилна индустрия, смазочни материали.

На официалното откриване, министър-председателят Нгуен Тан Зунг изрази желанието си за развитие на по-тясно сътрудничество с България в много области, сред които търговия, инвестиции и туризъм. Той изрази и желанието на градските власти в Дананг да подкрепят и създадат благоприятни условия за компании от България, които възнамеряват да инвестират и правят бизнес в града.

Министър-председателят Пламен Орешарски е на четиридневно официално посещение във Виетнам, от 6 до 10 април 2014, начело на бизнесделегация, по покана на виетнамския си колега Нгуен Тан Зунг.

Бизнес форумът в Дананг се организира от Търговско-промишлената палата на Виетнам и посолството на България.

Посещението на българската делегация съвпадна с началото на шестдневните военноморски съвместни учения на САЩ и Виетнам, провеждащи се за пета поредна година и водени от разрушителя USS John S. McCain. Целта на тренировките – търсене и спасяване на море прави учението на двете бивши враждуващи страни край Дананг символично: администрацията на Обама търси по-тесни връзки с Виетнам чрез договора за Транс-Тихоокеанско сътрудничество и намерения за продажба на ядрено гориво и технологии на Виетнам.