WikiLeaks пусна хиляди документи на Sony

Коментар от Хонконг на Ивон Ман, Bloomberg

17.04.2015 | 10:14
WikiLeaks пусна хиляди документи на Sony

На 16 април 2015 WikiLeaks публикува анализ и документи с възможност за търсене в тях от Sony Pictures - 30 282 документа от компанията и 173 132 имейла.

През ноември 2014 Белият дом обвини разузнаването на Северна Корея в пробив в системата на Sony и разпространение на версия на архива на компанията като отмъщение срещу излъчването на филма The Intervew/Интервюто, продуциран от компанията.

Главният редактор на WikiLeaks Джулиан Асандж каза, че "архивите на Sony показват вътрешните договорки на влиятелната мултинационална корпорация. Това заслужава да бъде в новините и в центъра на геополитическия конфликт. Принадлежи на публичното пространство".

Коментар от Хонконг на Енджи Лау и Ивон Ман от Bloomberg TV.

 

 

Вероятно са решили, че всичко е било забравено, а ето че сега WikiLeaks излиза с още имейли.

Доста хора вече коментират.

И сенатори в САЩ. Крис Дот коментира, че Уикилийкс нарушава личното пространство на служителите на Sony, на замесените. Казва, че откраднатата информация е била част от незаконна кибер атака.

С други думи според него Уикилийкс е съучастник в това.

Над 30 000 и над 170 000 имейла изтекоха в Уикилийкс.

Още по темата

Ако започнете да търсите в сайта - ето как изглежда онлайн.

Можете да търсите във всички мейли, документи.

Има доста информация, каквато не сме виждали миналата година.

Особено разговорите между главния изпълнителен директор на Sony за отношенията на Япония и Корея. Това става в момента преди интервюто, което според филма е предизвикало цялата кибер атака, за която е обвинена Северна Корея.

В изявление главният редактор на Уикилийкс Джулиан Асанж казва защо го прави. Казва, че това трябва да бъде в публичното пространство, че е в центъра на геополитически конфликт и че показва споразуменията на влиятелни мултинационални корпорации.

И затова си заслужава да влезе в новините.

Sony каза, че осъжда публикуването, обвинява Уикилийкс в подкрепа на кибер терористите и че се омаловажава усилията да защити над 6000 служители.

 

Създава неловкост, неудобство и евентуално може да бъде по-вредно.

Като финансов ефект обаче акциите на Sony се удвоиха в първите 6 месеца след хакерската атака. Това ново изтичане на документи ще влоши ли положението?

Някои анализатори смятат, че няма да се отрази, защото компанията вече е отворила нова страница в цялата история, всичко е минало. Променили са системата си, имат резултати.

Печалбата им почти се удвои спрямо очакванията.

Печалбата на Sony за третото тримесечие беше победа на всички фронтове.

Те казват, че щетите вече са нанесени. Да видим дали ще има реакция и днес - акциите на Sony в момента са надолу с 1,5%.