България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политика в учебниците: Казват ли истината уроците?

Петиция срещу подмяната на фактите за комунистическия период и годините на прехода

25.06.2019 | 09:40 Редактор: Юлия Христова
Политика в учебниците: Казват ли истината уроците?

Преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас във връзка с периода на комунизма поискаха от фондация "Истина и памет". Те стартираха и петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация.  

Целта е недопускане на подмяната на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за тяхното манипулативно и тенденциозно представяне в новите учебници по история за 10 клас.

"Много от фактите са представени тенденциозно или липсват, много хора са изразили политическите си виждания спрямо този режим", каза в "България сутрин" Георги Михайлов от фондация "Истина и памет".

По думите му учебниците имат своите достойнства, но впечатлението е, че много неща са прикрити и не се казват, от уроците по темата не можело да се  придобие впечатление, че това е престъпен и кървав период.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Евгения Калинова от СУ, която е автор на част от учебното съдържание, посочи, че няма как всички цифри и данни за даден исторически период да бъдат включени в уроците.  

"В учебниците се включват категоричните отговори, постигнати от историческата наука", посочи тя.

"Хората смятат, че на авторите се казва да напишат определено нещо, но всъщност се включват неща на базата на анализи. Ролята на учебниците е да даде базисните и утвърдените факти, след което учениците да търсят още аргументи", коментира Калинова. 

Според нея темата за Възродителния процес е представена достатъчно добре в уроците за 10 клас. 

"Колко са били репресиите ли - трудно е да се определи броят на засегнатите, виждала съм различни цифри. А не е ли по-важно, че тези събития са отражение на епохата?", допълни проф. Калинова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК