България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Искат касиране на евроизборите заради съмнение за купуване на гласове

Това обяви вицепрезидентът на Световната ромска организация Петко Асенов пред Bulgaria ON AIR

03.06.2019 | 08:50 Редактор: Зорница Костадинова
Искат касиране на евроизборите заради съмнение за купуване на гласове

Изборите за Европейски парламент отминаха без сигнали за драстични нарушения и купуване на гласове. На този вид вот прагът за влизане в ЕП е висок и за едно място там бяха необходими повече от 100 хиляди гласа. Имаше ли търговия с гласове на тези избори? В студиото на "България сутрин" темата коментира вицепрезидентът на Световната ромска организация Петко Асенов. 

"Има съмнение за купуване и продаване на гласове в доста ромски махали. По наши анализи няма квартал, който да не беше посетен от нашите партии. Ние сме подготвили сигнал до главния прокурор и искаме да се обжалват тези избори и ако може да се касират", обяви той. 

Асенов допълни, че най-много търговия с гласове е имало в Пещера, Дупница, "Факултета" и др. А цената на гласовете била между 20 и 50 лева.

"Не може да буташ къщите при минус 15 градуса и да оставяш деца на улицата, а след това да казваш, че ще ги подкрепиш", отбеляза още той.

По думите му стратегията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов за справяне с ромските тартори, които разпределят гласовете, не решава проблема. 

Вицепрезидентът на Световната ромска организация сподели, че са направили програма с най-добрите специалисти по национална сигурност, благодарение на която се създават консултативни съвети по сигурността във всяка една община. Той поясни, че в нея участват полиция, община, социални грижи, които ще събират формални и неформални лидери.

"Ако се приеме тази програма, се решават голяма част от проблемите с роми", категоричен е Асенов.

Той допълни пред Bulgaria ON AIR, че вицепремиерът Томислав Дончев е обещал да задвижи нещата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК