България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Турско светило в ортопедията: Вече поставяме стави на хора над 70 години

Използваме стволови клетки за по-бързо регенериране, обясни Тахсин Бейзадеоглу

29.05.2019 | 09:55 Редактор: Бойко Димитров
Турско светило в ортопедията: Вече поставяме стави на хора над 70 години

Хора над 70-годишна възраст спокойно могат да получат нови стави. Това обяви в "България сутрин" турското светило в ортопедията проф. д-р Тахсин Бейзадеоглу. Той допълни, че лечението на професионалните спортисти и на обикновените хора е коренно различно.

Бейзадеоглу разкри, че ставите, които се поставят по оперативен път, не се различават по нищо от тези, които има човек още от раждането си. 

"Можем да говорим за две групи хора - професионални спортисти и хора, които спортуват за удоволствие. Те имат нужда от различно лечение. Професионалистите имат една задача - да печелят пари. Затова не ги е грижа какво ще стане с тяхното тяло след като станат на 35-40 години. Но обикновените хора искат да живеят по-дълго. Както ние стареем, така стареят и ставите ни. В последните години има сериозно развитие на лечението на подобни травми и по-възрастните могат да получат по-млади стави. Все още в света се работи с импланти. Преди 30 години подменяхме ставите на хора между 45-50 години. През 21 век целта е тази технология да се прилага на хора над 70 години. Имплантът е същият като ставата на човек при раждането", каза той.

Турският специалист също така разкри, че напоследък все по-често се използват стволови клетки за регенериране на ставите. Бейзадеоглу допълни, че при този метод не се налага използването на допълнителни медикаменти.

"Скоро започнахме да използваме и костен мозък за производство на стволови клетки. Така ще постигнем необходимия ефект на регенерацията без никакви допълнителни медикаменти. Отделяме стволовите клетки от костния мозък и те помагат на ставата да се регенерира. Всички спортисти, които са на високо ниво, работят с лични физиотерапевти и хирурзи", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК