България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Обединена Европа и Европа на нациите си съперничат, смята политолог

Според доц. Здравко Попов в ЕП предстои промяна
Публикувана: От:

Според политолога доц. Здравко Попов кампанията за евроизборите в България е протекла вяло, без енергичност и с клишета от страна на политическите партии. 

Още по темата

 

По думите му тези избори са се използвали повече за компрометиране на политическите опоненти, отколкото за това да се чуе за бъдещето на страната и Европа.

"Европа е пред промяна и се чувства. Тя е свързана с оживяване на класическия проект - Европа на нациите. Този процес тече от времето на Маастрихтския договор, но стана доста очевиден в последните 4-5 години", коментира доц. Попов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че не бива да разглеждаме Европа като тъждествена на Европейския съюз, защото са различни като проекти. Политологът е на мнение, че има съперничество между проекта за обединена Европа и този за Европа на нациите.

"Проблемът за интегрирана Европа така, както е заложен от основателите и поддръжниците му, предполага намаляване на суверенитетите", обясни той в изборното студио "Гласът за Европа".

Според него в европарламента предстои промяна и увеличаване на представителите на националпопулизма.  

"Би трябвало донякъде да видим позитив, защото най-после този дебат относно бъдещето на Европа на европеизма или национализма ще се срещнат в институцията и ние като граждани и гласоподаватели ще имаме възможността да видим какво представляват тези два полюса", заяви доц. Попов. 

Гледайте видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 0 )