България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не сме първенец в злоупотреби с еврофондове, но това не бивало да ни успокоява

Мирослав Найденов коментира причината за оставката на Порожанов

15.05.2019 | 08:50 Редактор: Иван Берберов
Не сме първенец в злоупотреби с еврофондове, но това не бивало да ни успокоява

Седма оставка на министър в третото правителство на Бойко Борисов. Земеделският министър Румен Порожанов напусна своя пост, а в основата на решението му е Фонд "Земеделие" и милионите европейски пари, използвани не по предназначение. 

"Атаките срещу Порожанов щяха да доведат до това решение. Нямаше как да се излезе от тази ситуация без оставка. Това се случи въпреки опитите на премиера да го защити. Със сигурност причината за оставката не е тази, която публично се разпространява. Дали Порожанов е извършил реални нарушения, ще се разбере след проверката на прокуратурата. Той беше атакуван като министър, а не като бивш шеф на Фонда", заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред Bulgaria ON AIR. 

Той отбеляза в студиото на "България сутрин", че за един програмен период през Фонд "Земеделие" минават над 7,5 млрд. евро. 

"Това е колосална сума пари. Тези къщи за гости, които бяха изнесени, не са били обект на следваща проверка. Въпросът е да се отговори дали е човешка грешка или целенасочено. За злоупотреби с европейски средства се говори още от предприсъединителната програма през 2007 година. Сигурно има лоши практики, но грешките трябва да се отстраняват, за да запазим доверието на европейските партньори и да насърчим използването на евросредствата. България не е първенец в злоупотреби с еврофондове, но това не бива да ни успокоява", коментира Найденов.  

"Борисов действа по метода, който приложи със замяната на правосъдния министър. Заменя министъра с шефа на ресорната комисия. Танева е от ръководството на ГЕРБ. Така премиерът няма да предизвика дебати в партията или негативна реакция от партньорите си", посочи още Найденов. 

Харесайте ни във Facebook ТУК