България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се разпадне ли ЕНП след евроизборите?

Очаква се преструктуриране на силите в Европейския парламент

15.05.2019 | 09:30 Редактор: Бойко Димитров
Ще се разпадне ли ЕНП след евроизборите?

Политическите партии във Франция се опитват да си присвоят исканията на "жълтите жилетки". Това разкри в "България сутрин" социологът Седрик Пелен. Той бе категоричен, че мобилизацията на движението показва единствено невъзможността на партиите и синдикатите да обединят хората.

Пред репортера на Bulgaria ON AIR Цветана Балабанова Пелен посочи, че вече се вижда как лидери на крайнодесни и крайнолеви партии се окачествяват с част от исканията на "жълтите жилетки" с единствената цел да ги привлекат на своя страна.

"Самото протестно движение на "жълтите жилетки" се появи спонтанно. То не бе инициирано от синдикат или политическа партия. Възникна от групи в социалните мрежи. Произлезлите от него политически инициативи не са координирани и често се конкурират помежду си. Крайнодесни и крайнолеви фракции се опитаха да си присвоят исканията на "жълтите жилетки", някои от които са проевропейски, други - не. Станахме свидетели за борба за представителност на движението. Със сигурност мобилизацията на движението разкрива невъзможността на партиите и синдикатите да бъдат отдушник за хората. Затова сега се опитват да наваксат като подкрепят част от исканията им. Имаше страх от раздробяване на опозицията, чието обединяващо звено е неодобрението не политиката на Макрон", заяви той. 

Пелен също така разкри, че очаква да има голяма реорганизация на силите в Европейския парламент след изборите на 26 май. 

"Крайнодесните партии в Европа критикуват постоянно правителство на Макрон заради мигрантската криза, заради вижданията му за развитие на ЕС. Когато Макрон спечели президентския вот, той се представи като лидер на либерална Европа. А италианските крайнодесни лидери Матео Салвини и Луиджи ди Майо се опитват да се представят като негови алтернативи. Френският президент ще продължи да бъде боксова круша за италианските политици поне до изборите. След вота ще има голяма реорганизация на силите в Европейския парламент. Тя може да дойде от преструктурирането на ЕНП. Там има по-крайни, като Орбан, и по-либерални политици, което може да доведе до преструктуриране", допълни социологът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК