България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Папата предвестник на Антихриста? Глупости, заяви Емил Велинов

Светият отец ни каза да се смирим, посочи директорът на Дирекция "Вероизповедания" към МС

08.05.2019 | 09:20 Редактор: Иван Берберов
Папата предвестник на Антихриста? Глупости, заяви Емил Велинов

Вълнението след посещението на папа Франциск у нас не стихва. Какви послания отправи той към българите и света? Франциск остави своята следа и беше посрещнат типично по балкански с полюсни настроения – от символ на добротата и мира, до носител на тъмнината, който ще посрещне Антихриста. 

"Ватиканският протокол ни предупреди, че Франциск не обича по него да тичат охрани. Трябва да благодарим на всички от МВР. Организацията беше на много високо ниво. Изказванията по линия на Антихриста са глупости. Нашата църква все пак е отделна от държавата. Тя сама преценява действията си. Тя си спазва догмите. Но от 2007 г. България е дадена като център за религиозна толерантност в Камарата на лордовете в Лондон", коментира директорът на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет Емил Велинов.  

В студиото на "България сутрин" гостът разкри, че министър-председателят на Ватикана подсказал на Борисов как да постъпи с поканата на папата. 

"Не вярвах, че за една година би се осъществило такова пътуване. Не знам коя визита – тази на папа Йоан Павел II или тази на папа Франциск беше по-трудна. Франциск често нарушава протокола. Той успя да ни покаже какво означава смирение. Като народ имаме нужда от това", отбеляза Велинов. 

"Искаме да възстановим и свещениците в армията. И там има нужда. Човек и там изпитва напрежение. Църквата винаги е давала пример. Но навремето като дете познавах кварталния си свещеник. Папата ни каза да се смирим. Той показа нашите проблеми. Той ни каза да си прощаваме преди сън и да се будим щастливи. Трябва да уважаваме себе си и после тези, които са до нас", обобщи той пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте ни във Facebook ТУК