България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Шест месеца преди Brexit: Какво означава "разводът" за българите на Острова?

За журналиста Мария Спорова най-лошият вариант е излизане от ЕС без споразумение
Публикувана: От:

Brexit може и да е отложен до 31 октомври, но мрачната несигурност продължава да тегне над европейските граждани, избрали Острова за свой дом. А какво мислят българите там? 

Мария Спирова е редактор в лондонско издание, в свободното си време работи като активист за правата на европейските граждани във Великобритания. 

Още по темата

 

За Спирова най-лошият вариант остава Brexit без споразумение с Общността. 

"Както знаете, свързано е с истинска катастрофа в мирно време, която нито една държава не би трябвало да иска да си причини", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Към момента над 3 млн. европейски граждани живеят на територията на Острова. От тях, по данни на българското Министерство на външните работи, близо 200 хил. са наши сънародници. А с какви права ще разполагат тези от тях, които все още нямат британско гражданство, зависи от преговорите между Брюксел и Лондон. 

Според Мария Спирова вариантите пред Великобритания са два. 

"Първият е митнически съюз. Ситуация, която означава оставане много по-близо в регулацията на Европейския съюз и за която се смята, че ЕС тук и сега би могъл да се съгласи, само променяйки политическата декларация към споразумението за излизане. Не съм сигурна дали всъщност това е точно така. Знаем само, че това е версията, към която имаше най-малко съпротива в парламента", отбелязва тя. 

А вторият вариант - нов референдум. Още преди европейските лидери да одобрят отсрочката на Brexit.

Вижте повече в интервюто на Лилия Мустакова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 

Коментари ( 1 )
  • 1

    Velichkov Yavor

    23 апр 2019 | 10:35

    Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат! Алооо, боговете, извърлили сте си боклука тука, призовавам ви да си го съберете!