България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Британски журналист: Brexit трябва да се състои

Излизането от ЕС без сделка е най-лошият сценарий, каза Патрик Стодарт

17.04.2019 | 09:45 Редактор: Бойко Димитров
Британски журналист: Brexit трябва да се състои

Вече три години разводът между Лондон и Брюксел, и разразилият се политически хаос на Острова, е водеща тема. В последната пленарна сесия на европейския парламент казусът отново ще бъде дискутиран. 

Специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Лондон Лилия Мустакова се срещна с британския политически журналист Патрик Стодарт. Той е дългогодишен репортер в някои от най-големите вестници и телевизии в Англия. Според него управляващата консервативна партия винаги е била скептична към Европа

"Дейвид Камерън не очакваше референдумът да се състои. Той смяташе, че ще състави коалиция с либералните демократи, които са категорично против Brexit, и те ще наложат вето на излизането от Европа. Тези, които гласувахме за оставане в ЕС загубихме, и сега ще трябва да се съобразим с демократичната система. Дори и аз, с лека неохота, вече смятам, че Brexit трябва да се състои. Това е волята на народа. В момента парламентът е счупен на парчета. Това няма как да се оправи освен, ако не изхвърлят всички депутати и на тяхно място не назначат нови", заяви в "България сутрин" Стодарт.

Той също така бе категоричен, че Brexit без сделка ще бъде най-лошия сценарий за Великобритания. Стодарт допълни, че хората в Англия са против варианта лидерът на лейбъристите Джереми Корбин да наследи Тереза Мей нна премиерския пост.

"Или това е споразумението, което ще унищожи Великобритания, или не. Република Ирландия каза, че няма да строи граница със Северна Ирландия. Англия също. Brexit  без сделка е най-лошият сценарий. Все пак границата минава през домовете на хората - спалнята е от едната страна, а холът от другата. Не мога да разбера защо Европа трябва да помага на Великобритания, след като ние сме тези, които напускаме. Не можем да чакаме да ни покажат къде е вратата. Не мисля, че нарочно се слагат пречки за Brexit", каза политическият журналист пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК