Заради забавянето на Brexit: ЕНП може да се окаже в неизгодна позиция на евровота

В нея влизат консерваторите на Меркел, както и партия ГЕРБ на премиера Борисов

18.04.2019 | 17:52 Редактор: Ралица Братанова
Заради забавянето на Brexit: ЕНП може да се окаже в неизгодна позиция на евровота

Връзката между излизането на Великобритания от Европейския съюз и представянето на най-голямата политическа сила в Европейския парламент на предстоящите избори през май може да се окаже повече от директна.

Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежат и консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел, както и партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов, може да се окаже в по-неизгодна позиция заради удълженото оставане на Великобритания в блока.

Очакваното участие на Великобритания на евроизборите следващия месец ще направи по-трудно за ЕНП да извоюва победа, а това на свой ред допълнително ще усложни избора на нови ръководители на блока.

Това става ясно от актуалните прогнози за резултатите на изборите, анализирани от Bloomberg. Те се публикуват за четвърти и последен път преди гласуването на 23-26 май, но за първи път включват прогнозите за нагласите във Великобритания. 

Страната все пак ще участва във вота, след като в началото на месеца европейските лидери се съгласиха да отложат крайната дата за Brexit до 31 октомври.

Делът на християндемократите в ЕП ще се свие до 24% от 27% при последното допитване миналия месец. Това е и под 29-те процента в сегашния парламент, става ясно от новите прогнози.

Четете повече на Investor.bg.
Снимка: Pixabay
Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК