България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Закъсняла ли е интеграцията на ромите и адекватни ли са мерките на ВМРО?

Въпреки всички инициативи, хората в гетата в България продължават да живеят далеч от приетото за нормално в Европа

27.03.2019 | 08:33 Редактор: Василена Василева
Закъсняла ли е интеграцията на ромите и адекватни ли са мерките на ВМРО?

Около 1 млрд. лева е инвестирала държавата за интегриране на ромското население в периода от 2007 г. до 2017 г. Това показват изчисленията на вицепремиера Красимир Каракачанов. 

Част от предложенията в концепцията за интеграция на ромите са спиране на помощите за родителите, които не пускат децата си на училище, както и предоставяне на детски надбавки в натура, за да се намалят злоупотребите със социалните плащания. 

Въпреки всички инициативи, хората в гетата в България продължават да живеят далеч от приетото за нормално в Европа. 

"Досега съществуващият модел на интеграция се основаваше на тезата, че между държавата и ромите трябва да има медиатори, в лицето на представителите на гражданското общество. Този модел функционираше през последните 29 години очевидно несъстоятелно. Днес ние казваме обратното - държавата е тази, която трябва да осъществява обществения интерес директно", коментира в студиото на "България сутрин" депутатът от "Обединени патриоти" доц. Милен Михов.

По време на обсъждането вчера бяха направени и по нестандартни предложения като приобщаването на представители на ромското малницство към структурите на МВР. 

А концепцията на вицепремиера Каракачанов ще бъде внесена за разглеждане в МС в рамките на следващата седмица.

Пред Bulgaria ON AIR бившият депутат от ДПС Александър Методиев пък отбеляза, че предложението представлявало "една популистка концепция". Тя била противоконституционна и нямала място в дневния ред на политиците. 

"Всички хора се раждат с равни и достойни права. Всички граждани са равни пред закона. Вицепремиерът Каракачанов с действията си заклеймява един цял етнос. Кое му дава това право?", подчерта още Методиев в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Вижте още във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Anna Kirilova
преди 5 години
Проблемът с ромите е проблем на едно болно общество и отсъстваща държава, както в много други области. Нима е по-малко тревожен фактът, че в България повечето хора, които работят цял живот, не само продължават да живеят далеч от нормалното в Европа за професиите, които упражняват, но вероятно с по-малко финанси и от хората на социални помощи в нормалния свят. Колкото до гетата,зарити в мръсотия, дрога и.. сателитни чинии, нека държавата разработи ефективни политика за интегриране вместо да опрощава хиляди левове за неплатени сметки. Когато един пенсионер или семейство с финансови проблеми извън гетото не е в състояние да плаща редовно сметките си за парно или ток, абсолютно безапелационно му се изпраща съдия-изпълнител, без някой да се интересува защо се е стигнало до тази ситуация. Двойният стандарт, който се прилага, е не само неуспешен, но и абсолютно неморален и вреден за всички ни. Да, всички се раждат с равни права, но също така и с равни задължения. Сигнализирай за неуместен коментар