България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Президентът на КТ "Подкрепа" алармира за издаване на фалшиви трудови книжки

Раждаме се с НОИ и умираме с НОИ, коментира Димитър Манолов

14.03.2019 | 09:25 Редактор: Иван Берберов
Президентът на КТ

Схемата с фалшифицирането на труда се разраства. На информация за издаване на фалшиви трудови книжки се натъкна и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Само преди няколко дни стана ясно, че в Силистра десетки са давали сериозни суми, за да подправят документи, удостоверяващи стажа, за да получават по-високи пенсии. 

Всичко това на фона на български пенсионери, които продължават да живеят с обезщетения, близки до прага на бедността. Дойде ли времето, в което реформата в социалната система не само е препоръчителна, а и наложителна? 

"Трудовата книжка е много потребна, когато започнем да се пенсионираме. Това е документ, защитен от държавата. Получих данни, че се печатат фалшиви формуляри. Когато формулярът е направен по съответния ред, той е защитен. Трудовата книжка е едно от малкото доказателства какво се е случвало с работника преди 1997 година. По законов ред аз съм длъжен да уведомя Министерството на финансите. Ако те преценят, че това е престъпление – тогава да подадат сигнал към прокуратурата", подчерта Димитър Манолов в "България сутрин". 

Той изтъкна, че НОИ започва да работи с всеки един български гражданин 45 дни преди да се роди и продължава месец, след като е починал. Раждаме се с НОИ и умираме с НОИ, обобщи гостът пред Bulgaria ON AIR.  

По отношение на предстоящите избори Маринов изтъкна, че го дразни опитът на политиците да използват проблемите с труда на хората, за да трупат политически дивиденти. Според него в държавата ни няма адекватен капацитет, който да проведе социалната реформа. 

Харесайте ни във Facebook ТУК