Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Фалшиви пенсии, болнични и ТЕЛК-ове. Как да спрем източването на НОИ?

Темата коментира икономистът Владимир Каролев

12.03.2019 | 20:45 Редактор: Ралица Братанова
Фалшиви пенсии, болнични и ТЕЛК-ове. Как да спрем източването на НОИ?

Специализираният наказателен съд остави в ареста тримата задържани за схема с фалшиви пенсии в Силистра. Според прокуратурата директорът на НОИ в Силистра Милен Пенчев, както и Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров, са участвали в организирана престъпна група за неправомерно отпускане на максимални пенсии чрез фалшиви документи. 

"Това е една от най-наглите схеми. Създават се неверни, фалшифицирани досиета за работа, и то в миньорския труд, където се пенсионираш рано и с висока пенсия, за хора, които не са стъпвали в мина, предимно в регион, в който няма мини. 100% измама", обясни икономистът Владимир Каролев в "Денят ON AIR".

Според него тези, които са организирали схемата, трябва да влязат в затвора задължително, а другите, получили пенсии, да върнат всички незаконно взети пари. По неговите думи държавните служители, които участват в държавни измами, трябва да губят статута си и правото на държавна пенсия. 

"Корупцията е начин на мислене. Не приемам тезата, че понеже някой е беден, е корумпиран. Това е оправдание на крадците и мошениците", категоричен беше Каролев. 

По думите му хората не искат да си плащат осигуровките именно заради такива случаи, тъй като виждат, че няма значение дали го правят или не.

Според него социалната политика трябва да бъде насочена към трайно болни хора и инвалиди, а не към тези, които работят на черно, а след това получават пенсия. Ако се намалят фалшивите ТЕЛК-ове ще има повече пари и помощници за тези, които наистина имат нужда от тях, смята Каролев.

"Трябва да се стимулира доброволната солидарност. В развития свят основните болници са неправителствени организации. Те не правят печалба. Създадени са от църкви и общини с доброволна солидарност. За да го направиш обаче трябва да има някакви стимули", коментира икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Харесайте ни във Facebook ТУК