България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Чипсове, вафли, бисквити... Тровят ни с канцерогенния акриламид!?

Никога не пържете храна до потъмняване, подчерта д-р Сергей Иванов
Публикувана: От:

Някои от любимите ни храни се оказват канцерогенни! Изследване на Асоциация "Активни потребители" показва, че във всяка трета вафла, бисквитите и чипсовете има завишени дози на вещество, което причинява смърт на клетките. Канцерогенното вещество акриламид вече се открива в голяма група храни. 

Още по темата

 

"Това е изследване на потребителски организации, което показва, че много тревожен процент от изследваните храни са с наднормено количество акриламид. Не са включени български храни", посочи д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Bulgaria ON AIR.

Според него нормата не е завишена само за продуктите у нас, а положението е такова в цяла Европа. Акриламидът се получава при взаимодействие от една аминокиселина, прости редуциращи захари и висока температура.

Още по темата

 

Д-р Иванов подчерта, че най-висока концентрация на акриламид има в храните, които са индустриално приготвени. Най-високи количества има в картофените и зеленчуковите чипсове, посочи експертът. 

Оказва се, че в хляба количеството на акриламид е в пъти по-ниско отколкото в чипса. Нормите са завишени също при бисквитите, някои зърнени закуски и кафето.

"Не дръжте картофите в хладилника. След като ги нарежете, оставете ги 1-2 часа във вода, не чакайте да се карамелизират, пържете ги до златист цвят. Никога не пържете храна до потъмняване", обясни д-р Сергей Иванов в "България сутрин".

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )