България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От торта "Гараш" през мелбата до "Путин с телешко"

Ути Бъчваров коментира как популярните имена превзеха и кулинарията

17.12.2018 | 09:58 Редактор: Ивайло Николов
От торта

Мелба, торта "Гараш" или дори "Путин с телешко" - вече в цял свят различни рецепти носят имена на известни личности.

Това според телевизионния водещ и кулинар Ути Бъчваров вече стана много популярно и привлича много внимание. Той обясни, че много имена, които сега са популярни са част от наследството, фамилии и много места.

"Мелба е една известна австралийска певица, която е била много придирчива и това е нейният любим микс от сладолед и топинг", обясни Бъчваров.

Той разказа още, че руската салата е известна с това име само у нас. Иначе се казва "Оливие" и е кръстена на известен готвач.

"Имената на големите личности често се свързват. В Африка в момента подобно нещо е Хемингуей. Във всеки един хотел, дали се е появявал или не, няма значение, пише: Това е столът на Хемингуей, това е питието на Хемингуей. Така че всеки се опитва да грабне нещо от известните личности", коментира още Бъчваров.

Телевизионният водещ разказа и за своето пътешествие в Европа и каза, че в кулинарията нещата на континента също се променят.

"Глобализмът обезличава националните кухни. Те биват забравени, в някои случаи биват пренебрегвани", каза още той.

Ути Бъчваров допълни още, че българската кухня трябва да се ориентира към родните продукти, но няма нищо лошо да се ползват чуждестранни техники на готвене и подправки.

Вижте видеото с целия разговор.