България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Специалисти с иновативно онлайн приложение: Проверка на заболяване по симптоми

Не целим да заменим докторите, обясни Пламен Георгиев

26.11.2018 | 08:06 Редактор: Велислав Филипов
Специалисти с иновативно онлайн приложение: Проверка на заболяване по симптоми

Съвременните технологии и родната медицина най-накрая намериха пресечна точка, която с помощта на изкуствен интелект ви помага да насочите усилията си към правилния лекар и терапия.

Пламен Георгиев и дерматологът д-р Виолина Тодева са част от екипа, създали приложението "Фрамар Диагностик", с което всеки, който има достъп до мобилно устройство и интернет, може да провери своите симптоми, а самото приложение да подскаже за какъв проблем може да става дума.

"Приложението стартира в началото на тази година - март месец. Въпреки това над този проект е работено около 8 години. То се базира на информация за около 550 болести, а симптомите са повече от 1000, параметрите са малко над 60. Към момента не са включени онкологичните заболявания, но и това ще стане", обясни д-р Тодева в "България сутрин".

Тя допълни, че над приложението са работили десетки тесни специалисти в медицината, както и IT специалисти и графични дизайнери.

По думите на Пламен Георгиев целият екип е наясно, че проектът е свързан с голяма отговорност и не е никак лесна задача.

"Стъпили сме върху една голяма медицинска енциклопедия. Това е диагностика по интернет. Приложението реално помага на хората да достигнат до информация за своето здраве. Няма за цел да се изместят лекарите или да вкарват страхове у хората. Смеем да твърдим, че приложението ни работи с доста голяма точност", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

Може да разгледате приложението и да проверите вашите симптоми ТУК.