България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Спираме да местим стрелките на часовника! Зимно или лятно часово време?

48% от българите предпочитат зимното, отчита социологическо проучване на "Екзакта Рисърч груп"
Публикувана: От:

48% от българите предпочитат зимното часово време, 32% лятното. Това отчита социологическо проучване на "Екзакта Рисърч груп". 

Вчера приключи и националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време на сайта на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" към Министерския съвет. 

Още по темата

 

"За пореден път доказахме, че сме традиционалисти. Винаги залагаме на сигурносто и спокойното. Никой обаче не си дава сметка, че лятото ще се съмва в 4.00 ч. сутринта, което тотално ще обърка ритъма ни", коментира в студиото на "България сутрин" психологът Ина Антонова.

В обществените настройки се наблюдава известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време. Привържениците са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

На противоположния полюс - в подкрепа на постоянно лятно часово време са гласували предимно хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата.

Пред Bulgaria ON AIR Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма бе категоричен, че за бранша лятното часово време безспорно е по-добрата опция.

"Това е много важно при туристическите обиколки, посещенията на културни и археологически забележителности в големите горещини през лятото. А и денят е малко по-дълъг. Този 1 час е важен за целия процес на бизнеса", отбеляза той.

До април 2019 г. всяка държава в ЕС трябва да реши кое часово време да избере.

Вижте видеото с целия разговор!

Коментари ( 0 )