48% от българите предпочитат зимното часово време

Днес приключва и националното допитване до гражданите по този въпрос

11.10.2018 | 22:13 Редактор: Василена Василева
48% от българите предпочитат зимното часово време

48% от българите предпочитат зимното часово време, 32% лятното. Това отчита социологическо проучване на "Екзакта Рисърч груп". 

Днес приключва и националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време на сайта на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" към Министерския съвет. 

В обществените настройки има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време. Привържениците са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. 

На противоположния полюс - в подкрепа на постоянно лятно часово време са гласували предимно хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата.

До април 2019 г. всяка държава в ЕС трябва да реши кое часово време да избере.


1
1 rate up comment rate down comment 0
vik160
преди 5 години
Разбира се, че за предпочитане е да си остане за постоянно ЗИМНОТО часово време. То си е "оригиналното ни" часово време отпреди да започнат да го сменят. По-гот е! То е по-практично и най-вече за лятото, тъй като така се увеличава престоя на плажа с един час. Например, човек ще може да бъде на плажа в 9:00 ч., което се равнява на сегашното лятно часово 10:00 ч. (тоест слънцето вече става за печене). Сигнализирай за неуместен коментар