Министерството на енергетиката се допитва до гражданите: Лятно или зимно часово време?

Повечето европейци искат да се спре със смяната на часа, защото натоварва организма

09.10.2018 | 18:32 Редактор: Ралица Братанова
Министерството на енергетиката се допитва до гражданите: Лятно или зимно часово време?

Повечето европейци искат да се спре със смяната на часовото време от лятно към зимно и обратно, защото тя натоварва организма, изисква адаптация и причинява дискомфорт.

По инициатива на Еврокомисията бе проведено допитване. Сега остава всяка страна членка да реши дали да остане постоянно на зимно, или на лятно време. Министерството на енергетиката ще изготви националната позиция по темата, след като се допита до гражданите.

Можете да изпратите становището си на http://www.euaffairs.government.bg/page.php?c=24&d=15676 .

За някои хора времето е не само удоволствие и лукс, а е и пряко свързано с професията им. 

Калина е студент по Астрономия в Софийския университет. Времето за нея е астрономическо понятие. Тя не смята, че постоянното лятно часово време ще попречи на работата ѝ в обсерваторията на Университета. Преди много години именно Обсерваторията на СУ е била институцията, която съобщава на целия народ колко точно е часът.

В момента емпиричните факти показват, че в зависимост от това в коя държава живеете, смяната на времето или няма да има влияние, или ако има, то е по-скоро съмнително полезно.

Според астрономите политическите решения в дебата лятно или зимно часово време да изберем, трябва да стъпят върху научни факти. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
vik160
преди 5 години
Разбира се, че за предпочитане е да си остане за постоянно ЗИМНОТО часово време. То си е "оригиналното ни" часово време отпреди да започнат да го сменят. По-гот е! То е по-практично и най-вече за лятото, тъй като така се увеличава престоя на плажа с един час. Например, човек ще може да бъде на плажа в 9:00 ч., което се равнява на сегашното лятно часово 10:00 ч. (тоест слънцето вече става за печене). Сигнализирай за неуместен коментар