България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За да няма отнети книжки: Клиентите на "Олимпик" да сключват бързо нови застраховки

Темата пред Bulgaria ON AIR коментираха Христо Радков и Васимир Радулов

16.08.2018 | 09:47 Редактор: Лазарина Колчагова
За да няма отнети книжки: Клиентите на

Над 200 хил. собственици на автомобили, клиенти на българския клон на кипърската застрахователната компания "Олимпик", от петък нямат валидни застраховки "Гражданска отговорност" и трябва да сключат нови полици. 

Клиентите на компанията вече могат да сключват застраховки с друг застраховател. В края на деня полиците ще са невалидни, а брокери съветват да се сключат веднага нови полици.

Темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR представителят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков и застрахователният брокер Васимир Радулов.

"От 00:00 ч. на 18 август клиентите на "Олимпик" няма да имат валидни застраховки", съобщи Васимир Радулов.

Според Христо Радков действията на Комисията по финансов надзор са неразумни.

"Знае се още от май месец, но никой не е спрял българските шофьори да си сключват застраховките там. Защо никой не е предприел действия?", реторичен бе представителят на Българското обединение на шофьорите.

По думите му, ако сме застраховани в една компания не можем да направим същата застраховка в друга компания, защото фондът е заключен. Той обясни, че през 2005-2007 г. застрователите са имали силно лоби в парламента, затова в момента има високи санкции към водачите без застраховки.

"Може да бъде отнета книжката и автомобилът да се спре от движение", предупреди Радков в "България сутрин".

Васимир Радулов посъветва да не залагаме винаги на най-ниската цена. 

"Знаем, че "Гражданската отговорност" е задължителна, не търсим качество, но като клиенти също имаме отговорност. Такива неща се случват не само в България. Всеки притежател на полица трябва да следи за нейната валидност", каза още Радулов и предупреди, че темата е с широки социални последствия.