България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ВУЗФ с конференция за европродукт за лично пенсионно осигуряване

Инициативата се организира съвместно с Българското председателство на Съвета на ЕС

24.04.2018 | 10:29 Редактор: Василена Василева
ВУЗФ с конференция за европродукт за лично пенсионно осигуряване

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) организира международна конференция на тема "Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) - регламент, ефекти и проблеми", съвместно с Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и в партньорство с Investor.bg. Конференцията ще се проведе на 30 май 2018 г. в НДК и в нея ще участват над 140 делегати от България и Европа.

"По време на форума ще бъдат разискани аспектите и пазарните ефекти от въвеждането на единен общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване, който има потенциал да промени пазара на спестяване за пенсия в Европейския съюз и да насочи вниманието на потребителите още повече върху дългосрочното спестяване. Такъв продукт към момента не съществува", посочи пред Bulgaria ON AIR ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов.

Той обясни, че през 2017 година Европейската комисия е предложила проект на Регламент, с който се формулира основната рамка на регламентирането му. Преди приемането му обаче има редица въпросителни, които ще бъдат обсъдени на предстоящия форум. 

"Ние сме единственият български университет, който пое инициативата, намери смелост и капацитет да организира международна конференция на такова високо европейско равнище", подчерта още доц. Григорий Вазов.

Инициативата на ВУЗФ за организиране на конференцията като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС, е важен етап в развитието на дискусията и анализа по повод въвеждането на такъв продукт в ЕС.

Тя ще се проведе и в много важен момент - непосредствено преди Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент да излезе с предварително становище по проекта за Регламент, предложен от ЕК, което се очаква да се случи през месец юни 2018 г.

От бизнес университета провеждат и анкета, с която да проучат нагласите и желанията на потребителите в България по отношение на общоевропейската лична пенсия - какво би било полезно за тях и какво не. Тя е качена на уебсайта на конференцията http://pepp.vuzf.bg и може да се попълва до 11 май. 

Вижте още във видеото!