50 лв. на месец като втора пенсия? Асоциацията на ЧПФ отрече да е вярно!

Даже добавиха, че ще можем да взимаме въпросната сума накуп, а не разсрочено

12.04.2018 | 19:54 Редактор: Иван Берберов
50 лв. на месец като втора пенсия? Асоциацията на ЧПФ отрече да е вярно!

Българите, които ще получат пенсия от частните фондове, ще взимат по не повече от 35 до 50 лева на месец. Това стана ясно от публикуваната за обществено обсъждане от Социалното министерство концепция за изплащането на втората пенсия. 

От Асоциацията на частните пенсионни фондове пък са категорични, че това не е вярно, а темата се изопачава.

Първите пенсии от частните пенсионни фондове ще бъдат взети през 2021 година от около 278 хиляди българи, които са родени между 1960 и 1965 година и се пенсионират именно тогава. 

Изчислението е осреднено за всички, а от тях едва около 15 процента наистина са се осигурявали за втора пенсия редовно.

Самите българи пък масово не са запознати с темата. Много бъдещи пенсионери признават, че дори от любопитство следят колко внасят в частните фондове, но трудно биха могли да изчислят колко ще получат, тъй като непрекъснато се правят промени.

От фондовете вдигнаха още завесата, като поясниха, че въпросните втори пенсии ще могат да се вземат и накуп, ако някой пожелае да получи сумата по-рано, а не разсрочено на месец.

Според разчетите на експертите с всяка изминала година размерът на втора пенсия ще расте, тъй като ще стават все повече годините, в които се изплаща вноска. Към момента те съществуват от 19 години, а целта е всеки от нас да е вкарвал вноски в продължение на всички 40 години трудов стаж, предаде Даниела Пехливанова.