България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чезне ли магията на "Вечното дерби" и защо има толкова омраза?

Опитват се да дръпнат "Лудогорец" в калта вместо да го достигнат, подчерта Крум Савов

11.04.2018 | 09:41 Редактор: Иван Берберов
Чезне ли магията на

Април месец се очаква да бъде месец на Вечното дерби. Отборите на "Левски" и ЦСКА ще се срещнат още 4 пъти в срещи за Купата на България и за първенство до края на футболния сезон.

Какъв е зарядът и значението на синьо-червените сблъсъци 70 години след началото на най-известното футболно съперничество у нас? Дали хегемонията на "Лудогорец" може да бъде нарушена от столичните грандове? 

"За съжаление има един непреодолян нюанс на това дерби. Едната половина от участниците в него не го признават за такова – ръководство, футболисти и публика на "Левски". В трибуните на синята агитка имаше плакати за припомняне на историята на "Литекс", а не настроение за вечно дерби. А това дерби е апогеят на българския футбол", подчерта спортният журналист Крум Савов. 

В студиото на "България сутрин" бившият шеф на БФС и ПФЛ Валентин Михов отбеляза, че тенденцията в българския футбол да играят повече чужденци, отколкото българи не е нова.

"Нещата се изменят. Вече има много агресия и омраза. Трябва да признаваш майсторството на противника. Една размяна на фланелки успокоява трибуните, но у нас това го няма. Произведено в България! Българските треньори по нищо не отстъпват на чуждестранните. Не съм против чужденци за футболисти, но имаме достатъчно качествени българи", отбеляза бившият президент на ЦСКА. 

"Какво по-стимулиращо от три пъти в един месец дерби "Левски"-ЦСКА. Мачовете все се падат в делнични дни. Всички непрекъснато се дразнят от хегемонията на "Лудогорец" – много пари и много чужденци им помагат. Вместо да достигнат "Лудогорец", те се опитват да го потопят в блатото", изтъкна Савов пред Bulgaria ON AIR.