България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Антрополог: Показването на насилие крие риск да го нормализира!

Харалан Александров обясни, че може агресията да бъде възприета, като нещо неприятно, но нормално

14.02.2018 | 09:29 Редактор: Ивайло Николов
Антрополог: Показването на насилие крие риск да го нормализира!

[related_articles]

Показването всекидневно на насилието в медиите, крие риск то да бъде нормализирано. Това каза социалният антрополог Харалан Александров.

"Започва да се възприема, като нещо неизбежно, което се случва, нещо неприятно, но нормално, като лошото време и глобалното затопляне", обясни той в студиото на "България сутрин".

По думите му това позволява на хората да не се ангажират с това и да решават проблема по частен път, с местене на децата в друга детска градина.

Актрисата Лара Златарева пък е на мнение, че сме свикнали да виждаме родители да дърпат и бият своите деца, а сме на път да демонизираме учителите до край. 

"Така ми се иска да не слагаме под общ знаменател тези единични случаи в детските градини", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Актьорът Ивайло Захариев, който е и баща на две деца, изрази притеснението си, че педагозите са слабо мотивирани и от малкото уважение към тях.

"Аз се опитвам по всякакъв начин да покажа моето уважение към тях, за да може тяхната грижа към децата ми да бъде висока", сподели актьорът в ефира на "България сутрин". Той подчерта още, че според него не може грижата за децата да се приравнява с друга ежедневна работа.

Според социалният антрополог Харалан Александров от разшумяването около тези случаи с агресия към деца в детски градини и домове трябва да произтекат управленски и професионални действия, а и информиране на населението за ранните симптоми на насилието. 

"Много лесно човек може да забележи, че нещо не е наред с детето му, когато се прибира от детска градина или от училище и да вземе мерки по въпроса. Не е нужно да включваме камерата", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

В 119 СОУ в София пък има пощенска кутия, в която децата да оставят писма, ако са обект на агресия. Сигналите са проверявани веднъж седмично от педагогически съветници. Вержиния Трайкова, която е именно такъв обясни, че сигналите са предимно за вербална агресия. Ученици от училището обаче казаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че не са много съгласни с идеята за пощенската кутия.

Вижте видеото с целия разговор