България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вотът на недоверие не може да свали правителството, убедени са политолози

В БСП има тежко безсилие, сами не се възприемат като алтернатива, единодушни са доц. д-р Татяна Буруджиева и Георги Харизанов

23.01.2018 | 09:12 Редактор: Тодор Петров
Вотът на недоверие не може да свали правителството, убедени са политолози

Депутатите ще гласуват внесения от БСП вот на недоверие към правителството, а дебатите в парламента започват в 13 ч. Социалистите заложиха на тема несправяне в борбата с корупцията. 

"Ще бъда крайно изненадана, ако този вот бъде ефективен и изпълни целта, която си е постави - сваляне на правителството. Няма такъв случай в историята на България. Вотът на недоверие е предвиден за дебат, изваждане на ключови теми в обществото, така че да не могат да бъдат заметени", коментира политологът доц. д-р Татяна Буруджиева в "България сутрин".

Според нея дебатите в пленарната зала показват, че в БСП има тежко безсилие. Тя е на мнение, че кампанията да прокарваш някакви политики започва да прилича на "жълтите" страници във вестниците, но това не значи ефективност. 

"Трябва да имаш много ясни инструменти как се бориш с корупцията. Очевидно управляващите ще бъдат борците срещу корупцията, независимо от този вот на недоверие", каза още доц. д-р Татяна Буруджиева.

Георги Харизанов от Института за дясна политика смята, че вотът може да мине на високи обороти в НС, но не и с високо качество. 

"Някой кмет в Дулово имал братовчед, който май бил роднина на евродепутат... Ако това ще са мотивите да пада правителството, е изключително несериозно. Дебат за сериозни пропуски в управлението не виждам", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

"В БСП сами не се възприемат като алтернатива в момента. Не може да излезе шефът на НЗОК и да каже, че здравната система е в технически фалит и до две години ще се сгромоляса, и това да не е тема, а темата да е братовчедът в Дулово", коментира още Харизанов.

Той бе категоричен, че корупцията е манталитетен проблем, започва от най-ниското обществено ниво и всеки един от нас се е обаждал за връзки. Харизанов посочи, че трябва да се създаде електронен регистър и да има публичен отчет на средствата.

Вижте видеото с цялата дискусия!