България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Проф. Пимпирев: Глобалното затопляне се вижда с просто око на Антарктида

Приключи първият етап на 26-та Антарктическа експедиция
Публикувана: От:

Приключи първият етап на 26-та Антарктическа експедиция с ръководител проф. Христо Пимпирев. Преди няколко дни заедно с група български учени той се завърна успешно от полярната ни база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън.

Още по темата

 

"Антарктида в момента е в разгара на южното лято. То е наподобяващо на зимата в България. Има снеговалежи, а температурите варират между минус 5 и минус 10 градуса", каза в студиото на "България сутрин" проф. Христо Пимпирев.

Той уточни, че поредната експедиция на ледения континент е имала за цел да изпълни Националната антарктическа научна програма, приета с решение на МС.

"В основата ѝ стоят климатичните промени, които са във фокуса на учените от цял свят, тъй като засягат цялото човечество. Затова съм и изключително щастлив, че българите допринасяме за тяхното изследване", сподели още проф. Пимпирев.

По думите му резултатите от глобалното затопляне са видими с просто око за хората, участващи в изследванията на Антарктида.

Изследванията на българските учени потвърждават, че има затопляне на климата, специално в тази част на планетата. За пръв те са поставили, извън страната на четири метра под нивото на Южния океан мареографска станция, която целогодишно записва колебанията на морското ниво.

 

 

 

Коментари ( 0 )