България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се отдели ли Северозападът и как ще свърши кризата в Банско?

Министрите се гънат как да излязат от цялата ситуация, а казусът вероятно ще свърши с нечия оставка, посочи доц. Румен Драганов

05.01.2018 | 10:05 Редактор: Иван Берберов
Ще се отдели ли Северозападът и как ще свърши кризата в Банско?

Северозападна България, в лицето на Видин, Монтана, Враца и Лом, излезе с идеята да се отдели от страната ни като автономна област и да се присъедини към Румъния. 

"Голяма част от хората в Северозапада работят в Румъния поради по-високите заплати. Те не искат да са най-бедният регион в страната и не подкрепят правителството, което не защитава публичните им интереси. Не подкрепят и съдебната система", обясни директорът на Центъра за анализи и оценка на туризма доц. Румен Драганов.

Темата на разговора в студиото на "България сутрин" обхвана и наболелия казус с Банско и построяването на втори кабинков лифт. 

"Банско взриви страната. Имаме гигантско нарушение на закона от 2001 г. насам – навлизане в национален парк и разрушаването му. Намесват се финансови институции, които унищожават природата. Има престъпление и ние искаме да знаем кой е виновен", отбеляза доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR. 

Според него министрите се гънат как да излязат от цялата ситуация, а казусът вероятно ще свърши с нечия оставка, която да изгърми като бушон.