България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полицаите осъдиха МВР! ВАС отмени наредбата за нощния им труд

Колегите ще могат да претендират за суми отпреди 2 години назад, които се изчисляват на стотици хиляди часове, заяви Илия Кузманов

18.10.2017 | 07:48 Редактор: Жанета Нейкова
Полицаите осъдиха МВР! ВАС отмени наредбата за нощния им труд

Полицаите осъдиха МВР. 

Става въпрос за наредбата за заплащане на времето на разположение, която от 35 стотинки нощен труд за час, беше намалена на 25 стотинки.

"На 16 октомври 5-членният състав на Висшия административен съд отмени окончателно наредбата, с което се възстанови едно наше право, за което от дълго време се борихме", заяви за "България сутрин" зам.-председателят на Управителния съвет на СФСМВР Илия Кузманов.

Въпреки това, полицаите на 22 октомври (неделя) отново излизат на протестно шествие.

"От нашите изисквания, изпълнено е едва 10-20%. Остават исканията за увеличение на заплатите с 15% от тази година, включително със стара дата, за промени в действащия закон за МВР и започване на стъпки по направата на нов такъв в рамките на 1 година", изброи Кузманов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че след публикуването на отменената наредба на ВАС в "Държавен вестник", полицаите ще могат да претендират за суми отпреди 2 години назад, които се изчисляват на стотици хиляди часове.