Пожарникарите и вътрешният министър лице в лице на протест

Огнеборците изложиха своите искания за по-високи заплати и по-добри условия на труд

14.10.2017 | 15:16 Редактор: Тодор Петров
Пожарникарите и вътрешният министър лице в лице на протест

В София се проведе пореден протест на служителите на МВР. Този път в градинката около църквата "Св. Седмочисленици" се събраха пожарникари от цялата страна.

Те протестират, защото смятат, че политиката на ведомството е неадекватна и не е логично 12 от общо 211 противопожарни служби в цялата страна да бъдат закрити. Две от пожарните служби, които ще бъдат закрити, са в курортите Боровец и Пампорово. Протестът протече нормално, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.

Сред протестиращите дойде и вътрешният министър Валентин Радев. Мнозина от събралите се до сграда на МВР казаха лично на министъра какви са проблемите и оплакванията им.

Огнеборците настояват за увеличение на заплатите с поне 15%. Несъгласни са със заложените 55 млн. лв. в бюджета за МВР за догодина за заплати в сектора, което ще доведе до ръст на доходите им с 5-6 на сто. Искат и достойни условия на труд.

Протестът продължи с шествие до Министерството на финансите. Последва срещата между представители на синдикатите и професионалното ръководство на МВР, но до консенсус така и не се стигна. 

Увеличение на заплатите в сектора ще има от 1 януари. Според пожарникарите обаче то е "крайно неудовлетворително" и те настояват за поне 15% увеличение на възнагражденията.