България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещ:
Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Румяна Симеонова

Продуцент:
Деница Нейчева

Редактор:
Тома Лазаров

Тормоз в училище: Насилникът, жертвата и наблюдателят

За механизмите за справяне с агресията при децата - разказва Виктория Иванова
Публикувана: От:

Още по темата

 

Насилникът, жертвата и наблюдател са три роли в трагедия, която ежедневно се разиграва в домовете ни, в училищата, на детските площадки, по улиците и на работните места. 

Какво е и какво не е тормозът в училище? Как да го разпознаем? Какви са признаците, че детето ни е жертва и как да го защитим? Барбара Колоросо е международно признат консултант по въпросите на възпитанието и образованието. Нейните полезни съвети са събрани в книгата "Тормоз в училище. Насилникът, жертвата и наблюдателят". 

Повече за методите на "противоотрова" на тормоза разказа в "България сутрин" редакторът на изданието Виктория Иванова.  

"Преди всичко книгата е наръчник за учители и родители. Това е може би в световен мащаб едно от най-популярните издания и най-пълно, защото започва от това какво е тормозът и как да го разпознаем. Минава през всички роли в тормоза - насилникът, жертвата и видовете наблюдатели. Стига до превенцията, до начините да противодействаме и да защитим тримата участници в тормоза. Жертвата понякога привлича най-много внимание. Често тя се обвинява за това, че е тормозена. Обвиняват я и родители, и учители, търсят вината в нея. Но насилникът също има нужда от помощ", поясни Иванова.

Насилието и тормозът, твърди Барбара Колоросо, не е вродено поведение. То е заучено и затова родителите и учителите носят отговорност да научат детето на толерантни начини на поведение, а не на насилие.

"Трябва да дадем на детето си достатъчно самоуважение и самоувереност, така че то да умее да защитава позициите си и да не се влияе лесно, защото тормозът винаги започва не с физическа атака, а с психологическа такава. На този етап, ако то е достатъчно уверено в себе си, в своите желания, в соите умения, то много по-трудно би се поддало. Себеуважението и самосъзнанието за това кой съм, което се развива малко по-късно в децата, е първата стъпка за защита от агресията", посочи още събеседничката в студиото на Bulgaria ON AIR.

Още една от характеристиките на тормоза е, че при него има неравнопоставеност на силите - насилникът винаги избира жертва, която е по-малка, по-слаба, с по-малък кръг приятели. 

Очаквайте видео с пълния разговор.

Коментари ( 0 )