България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Служителите на МВР се заканиха: Излизат на протест навръх председателството на ЕС

Синдикатите и ръководството на вътрешното министерство отново не се споразумяха

13.09.2017 | 18:50 Редактор: Мария Аладжова
Служителите на МВР се заканиха: Излизат на протест навръх председателството на ЕС

Служителите на МВР ще излязат на паветата пред Народното събрание на 14 септември, за да заявят за пореден път техните искания за увеличаване на заплатите в сектора и нов закон за МВР.

Това стана ясно във вторник след неуспешните преговори между ръководството на МВР и синдикатите, които се срещаха няколко пъти тази година.

Въпреки, че бе постигнат консенсус относно някои спешни промени в закона за МВР, по основното искане за 15% увеличение на заплатите със задна дата съгласие отново не бе постигнато.

"След като нямаме разбирателство с политическото ръководство, ние ще продължим с нашите протести, така както сме го заявили - 14 септември, 8 ноември, 28 декември - празникът на граничната полиция, и след това най-вероятно ще се излиза от 5 януари, когато България поеме председателството на Европа.

Ще излизаме всеки ден, за да може да обърнем внимание най-сетне на обществото, на хората и на Европа, че не може в 21 век с такива заплати да работи сектор "Сигурност", заяви в ефира на "България сутрин" Илия Хрисимов, който е председател на Синдикална федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР).

На 8 ноември ще се състои кръгла маса, на която синдикатите ще изложат проблемите, свързани със сегашния закон за МВР и с която за пореден път ще потърсят обществена подкрепа.

Сред основните им настоявания е и увеличаване на заплащането на нощния труд, за който в момента получават по 25 стотинки на час.

Обобщение по темата вижте в репортажа: