Уволняват главния секретар на МВР Георги Костов

Служебното правителство предлага на президента Радев да освободи Костов с указ

22.02.2017 | 13:53 Редактор: Мария Аладжова
Уволняват главния секретар на МВР Георги Костов

Служебното правителство предлага на президента Румен Радев да освободи главния секретар на МВР Георги Костов със свой указ.

Мотивите за това са установени нарушения, при които е засегнат един от основните принципи в МВР – политическият неутралитет, заяви министърът на вътрешните работи Пламен Узунов.

По думите му с действията си главният секретар е накърнил интересите на МВР и на обществото, с което е уронил престижа на МВР.

"В периода 2015-2016 година са събрани достатъчно данни, че е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което те са били отстранявани от работа не по установения ред – доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности“, обясни Узунов и допълни, че става дума за петима служители.

Георги Костов твърдял, че единствената причина, поради която ги отстранява, е политически натиск спрямо него.

Определена политическа сила обаче не била цитирана. Узунов допусна, че има и други подобни случаи, за които не са събрани доказателства.

До назначаването на нов главен секретар, длъжността ще се изпълнява от настоящия заместник Георги Арабаджиев.

Узунов каза, че е политически коректно като служебен министър да не предлага номинация, а това да направи редовно избран от Народното събрание кабинет.

На въпрос дали ще сменя шефове на ОДМВР, той заяви, че критериите, по които ще оценява дейността им, са три – постигнати резултати, лоялност към системата на МВР и професионален опит.

Около 18 часа президентът Румен Радев подписа указ, с който освобождава Георги Костов от длъжността.