България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съществува ли "черен пазар" на яйцеклетки у нас?

Дискусия между Пенка Георгиева от "Заедно с теб" и донора Валя Попова в студиото на Bulgaria ON AIR

20.07.2017 | 08:19 Редактор: Тодор Петров
Съществува ли

Продават ли се яйцеклетки "на черно" в България и има ли злоупотреби с парите за ин витро? Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" съобщи в "България сутрин", че в последните 6 месеца към тях се обръщат изключително много пациенти, които са силно разтревожени. 

По думите й те считат, че няма контрол - липсва регистър и достатъчно информация колко яйцеклетки се изваждат от донорите. Тя обясни пред Bulgaria ON AIR, че клиниките убеждават млади момичета да им вземат яйцеклетки и им казват, че ще ги замразят и след години ще им ги дадат.

"Докладът на Сметната палата изнася шокиращи данни - липсва всякакъв контрол относно проверки. В последните 2-3 години липсва проверка на документацията относно протоколиране на яйцеклетки. За 2 години (2014-2016 г.) само едно лечебно заведение има редовни документи. Всички останали нямат приложена документация", алармира Пенка Георгиева.

Валя Попова, която е донор на яйцеклетки и член на УС на фондацията "Майки за донорството" не се съгласи с нито едно от твърденията на Георгиева. Според нея ежедневно, ежеседмично и ежемесечно има контрол, дава се отчет, а проверки се правят във всяка една репродуктивна клиника.

"Към нас няма отправени сигнали, че някъде има официална статистика и напрежение", отбеляза тя и добави, че не й се струва реалистично у нас да има "черен пазар" на яйцеклетки.

"Защитавате финансови нарушения", репликира я Пенка Георгиева от "Заедно с теб", на което Попова отговори:

Не виждам финансови нарушения. Всяка една клиника има протокол, който стриктно спазва. Това нещо е документирано и могат да бъдат направени съответните проверки.

Пенка Георгиева посочи още, че проблеми с цените на ин витро процедурите в България няма, но отново алармира: Притеснява ни, че липсва изнесена успеваемост на всеки един център. Клините крият своята успеваемост", каза още тя.

"Донорството в България е безвъзмездно и анонимно. Средната цена на ин витрото е между 5 и 6 хил. лева", коментира Валя Попова.

 


1
33 rate up comment rate down comment 0
Валя Симеонова
преди 3 години
Майки за донорство въртят страшен бизнес и се хранят с нещастието на хората . Внимавайте с тях! Сигнализирай за неуместен коментар